Bouw windpark gaat door na uitspraak in kort geding

De voorzieningenrechter deed donderdag 22 oktober uitspraak in het kort geding dat de Stichting Platform Storm had aangespannen tegen de drie partijen, samen vormend windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

De rechter heeft uitgesproken dat Platform Storm op 3 gronden niet ontvankelijk is. Daarmee kan de bouw van windpark De Drentse Monden en Oostermoer onverminderd verder.

De voorzieningenrechter bepaalde onder meer dat de eisende partij in de dagvaarding niet de wettelijke regels heeft gevolgd. Daarnaast was onvoldoende aangetoond dat de stichting kan optreden namens anderen. Behalve die formele gronden, oordeelde de rechter ook dat alle verstrekte vergunningen (na uitspraken van de Raad van State) onherroepelijk zijn en niet in een civiele procedure aangevochten kunnen worden.

Het kort geding was aangespannen tegen Duurzame Energieproductie Exloërmond B.V (DEE),  Windpark Oostermoer Exploitatie B.V en  Pure Energie Wind B.V., (voorheen Raedthuys Windenergie). Die initiatiefnemers, verenigd in Windpark De Drentse Monden en Oostermoer, zijn verheugd. “De bouw, die mogelijk werd dankzij eerdere onherroepelijke uitspraken van de Raad van State, kan dankzij deze uitspraak doorgaan zodat conform planning in de zomer van 2021 de laatste windturbines in bedrijf kunnen worden gesteld.”